De Vetlirre medallie is een onderscheiding die in 2002 in het leven is geroepen door de toenmalige burgemeester van de gemeente Deurne, de heer Daandels. Iedere carnavalsvereniging in de gemeente Deurne kan een persoon of groepering die zich zeer verdienstelijk heeft ingezet voor Carnaval in het eigen dorp voordragen.
De onderscheiding wordt uitgereikt door de burgemeester van de gemeente Deurne bij voorkeur tijdens een carnavalsactiviteit in het eigen dorp.
Op voordracht van het bestuur van cv de Dorstvlegels hebben onderstaande personen/groeperingen de Vetlirre medallie overhandigd gekregen van de burgemeester:

2023 Edward Thijssen
2020 Adrie Keijzer
2019 de Vette Brass(ie) Band
2018 Yvonne Leesberg
2017 Hanneke van Bree
2016 Thomas Koolen
2015 Wilbert van Bree
2014 Gera van den Heuvel
2013 Erik van Otterdijk en Fer van Otterdijk
2012 Corné van den Heuvel en John Sleegers
2011 De Vlierdense Maf(fia)
2010 Cor van Bree
2009 Marinus van Bree
2008 Erik-Jan van Nunen
2007 Jan-Wim van Bree
2006 Toon en Marleen Jacobs
2005 Dré Keijzer
2003 De kapel

De Vetlirre medaille gaat dit jaar naar iemand wiens carnavalscarrière helemaal in het teken staat van het woord. Iemand die met gemak hele volzinnen uit de mouw schut. Iemand bij wie de microfoon een verlengde van de arm lijkt. Iemand die er niet voor terugdeinst om in de spotlights te staan. Iemand die kan zwetsen als geen ander.

Deze persoon stond jarenlang op het podium, niet alleen met microfoon maar ook met gitaar. Zo maakte hij een aantal jaren deel uit van de Vette Brass(ie) Band die een succes maakte van de dinsdagmiddag met Carnaval. Ook ondersteunde hij de dames van ZwetZ muzikaal. Ze waren op alle podia in de omgeving te vinden, van een optreden voor de ouderen in de Nieuwenhof, tot op de kletsavonden bij diverse omringende carnavalsverenigingen en zelfs op de bühne bij de R’Ommelpotters en de Kei, waar ze met luid applaus ontvangen werden. Natuurlijk was het jaarlijkse optreden bij de Gardeavonden van de Dorstvlegels het hoogtepunt van het jaar. In 2013 echter stonden de activiteiten van ZwetZ een jaar op een laag pitje toen hij werd verkozen tot Prins van de Dorstvlegels.

Dat jaar voorop gaan smaakte naar meer. Zowel bij hem als bij zijn carnavalsminnende echtgenote. Sinds 2014 is hij de Vorst van de Dorsvlegels en zwetsen is nog steeds zijn hoofdtaak. Dat wordt natuurlijk wel serieus genomen. Geen receptie wordt afgegaan zonder een persoonlijk stuk over de Prins waarbij een goede grap uiteraard ook nooit ontbreekt, het is per slot van rekening Carnaval. In 2020 heeft hij aangekondigd dat de volgende prins zijn laatste carnaval zou worden als Vorst. Nou werd dit 2 jaar uitgesteld vanwege corona…maar betekent de eerste prinsés bij de Dorstvlegels dat dit nog een 3de jaar wordt uitgesteld? Als lid van de Prinsencommissie heeft hij hier mede zelf de hand in gehad.

Sinds 2020 heeft deze persoon zo’n beetje de taak opgenomen van interim-voorzitter van de Dorstvlegels. Met deze rol voegt hij ook een beetje zwets toe aan de bestuursvergaderingen, want besturen kan en moet ook gezellig zijn is zijn devies. Dat hij nog lang niet uitgezwetst is bleek onlangs nog toen hij aangaf dat we het ‘interim’ voortaan weg kunnen laten.

Naast zwetsen als de beste weet hij ook menigeen te motiveren en te activeren om deel te nemen aan evenementen van de Dorstvlegels is het niet als deelnemer of commissielid dan toch zeker als bezoeker. Zijn enthousiasme spat er dan -soms letterlijk- van af.

De Vetlirre is dan ook dubbel en dwars verdiend en daar is geen woord van gezwetst. Het zal jullie niet ontgaan zijn dat de Vetlirre Medallie dit jaar gaat naar: Edward “Zaal” Thijssen!